Protetica
Ce este protetica?
Protetica tratează metodele de restaurare morfo - funcţională şi estetică a aparatului dento - maxilar cu ajutorul unor proteze biocompatibile.
1. Protetica dentară fixă
Reprezintă o serie de soluții restaurative care se bazează pe corone individuale din materiale speciale, fiind cea mai comună soluție de tratament care vine în ajutor atunci când s-a pierdut un dinte sau are o distrucție coronară foarte mare nemaiputând fi reconstiuit prin material de obturație clasic. Protetica dentara fixa este cea mai bună, naturală și longevivă soluție pentru pacient deoarece coroana dentară este fixată pe rădăcina dintelui natural sau pe un implant dentar fixat în os.
Coroanele dentare pot fi confecționate din:
material ceramic pe schelet metalic – baza coroanei dentare este un schelet matalic titan sau aur, iar fața vizibilă este din ceramică (porțelan)
material ceramic pe cape de zirconiu
integral ceramice (ceramică presată)

Toate coronițele enumerate mai sus sunt total fizionomice, metalice și metalo-acrilice unde doar fața vestibulară este placată cu material acrilic cu caracter semi fizionomic, acestea din urmă fiind considerate coronițe sociale.
Fabricarea lor durează câteva zile iar pacientul va purta coroane de înveliș cu caracter provizoriu din acrilat.
Punțile dentare sunt proteze fixe cu ajutorul cărora se va acoperi spațiul lăsat în urma unei extracții dentare prin șlefuirea dinților vecini, materialele din care pot fi confecționate punțile dentare fiind aceleași ca și în cazul coronițelor dentare.

2. Protetica dentară mobilă si mobilizabilă
2.1 Proteza totală (mobilă)
A fost concepută pentru redarea biofuncționalității aparatului dentar și fizionomia feței după pierderea integrală a tuturor dinților de pe arcada dentară.
Procesul de refacere a funcțiilor aparatului dentar prin protezarea totală durează de la 6 - 12 săptămâni, timp în care medicul dentist înregistrează limitele anatomice ale câmpului protezat.

În timpul tratamentului, medicul va înregistra prin amprentarea maxilarului, respectiv a mandibulei, reperele anatomice ale câmpului. Amprenta este trimisă într-un laborator de tehnică unde se va confecționa modelul preliminar împreună cu lingura individuală a pacientului.
După amprentarea în lingura individuală și realizarea modelului funcțional, medicul dentist va determina relațiile intermaxilare cu ajutorul șabloanelor de ocluzie realizate de technician pe modelul funcțional dar și dimensiunea verticală de ocluzie. Se vor trasa: linia canină, linia surâsului precum și linia mediană. În următoarea fază, se va proba în cabinet macheta viitoarei proteze, urmând ca pe baza machetei să se realizeze de către technician, proteza propriu-zisă. Este un lucru normal să nu se potrivească de la început, de aceea pacientul trebuie să se reîntoarcă în cabinet pentru a i se ajusta proteza.
2.2 Proteza scheletată (mobilizabilă):
Pierderea parțială a dinților de pe arcada dentară este tratată cu ajutorul protezelor scheletate, reprezentând înlocuirea dinților pierduți cu ajutorul unei baze de culoarea gingiei iar dinții sunt fixați în aceasta. Proteza poate să aibă un cadru metalic și cleme care se conectează la dinții restanți sau alți conectori cât mai naturali. Coroanele dinților artificiali îmbracă întocmai forma și culoarea naturală a dinților.
