Implantologie


Implantul dentar este cel care a schimbat stomatologia în ultimii `50 de ani. Acest proces a adus noutatea și a revoluționat lumea stomatologică, oferind posibilitatea de a înlocui un dinte care nu se mai găsește pe arcada dentară.

Ce este de fapt un implat dentar?

În ziua de azi un implant dentar este cel care înlocuiește o rădăcină sau mai multe rădăcini dentare. Implantul imită forma rădăcinii dentare și este implantat în oasele maxilare cu ajutorul unei truse de chirurgie dento – alveolară. El este folosit pentru a asigura menținerea coroanei dentare, punți sau proteze dentare mobile fiind realizat din titan, care este ușor, puternic și biocompatibil, ceea ce înseamnă că nu va fi respins de către organism. Titanul și aliajele din titan sunt folosite pe scară largă în practica stomatologică. Proprietatea principală a titanului este de osteointegrare – fuziunea cu țesutul osos, ceea ce a dus la o rată de succes foarte mare a implanturilor dentare, fiind de fapt baza biologică a implantului

Este cunoscut faptul că, atunci când un dinte se pierde de pe arcada dentară, osul care l-a susținut se pierde, de asemenea, în timp iar implantul dentar este recomandat pentru a stabiliza țestutul osos și a preveni pierderea acestuia. Implantul dentar împreună cu coroana dentară substituită ajută la menținerea formei maxilarului și a densității osoase, ceea ce înseamnă că sprijină scheletul facial în mod direct iar, în mod indirect, țesturile moi ale feței precum obrajii și buzele. Implanturile dentare ajută, de asemenea, la masticație, ajută la obținerea zâmbetului, la vorbit precum și la a avea o înfățișare naturală. Acești factori au un impact pozitiv asupra funcționalității sociale și contribuie la bunăstarea fizică a fiecăruia dintre noi.

Întrebări care se afla pe buzele tuturor:

Oare implanturile dentare sunt cea mai bună alegere pentru mine?

La modul general, orice pacient care și-a pierdut un dinte este candidatul perfect pentru un implant dentar. Trebuie doar să aibă o stare de sănătate bună deoarece există contraindicații: diabetul necontrolat, bolnavii de cancer, fumatul, alcoolismul, sunt factorii care pot afecta implantul dentar. Este foarte important să-i comunicați medicului dvs cât mai deschis și mai fidel istoricul sănătății dvs - trecut și prezent - toate tratamentele și medicamentele pe care le aveți prescrise.

Cum si de ce se pierde suportul osos odta cu dintele?

Osul are nevoie de stimulare pentru a-și menține forma si densitatea iar osul alveolar este suportul de susținere a dinților fiind stimulat de dinții în sine. Când un dinte este pierdut, lipsa de stimulare determină și pierderea osului. Cu cât se pierd mai mulți dinți, cu atât pierderea țesutului osos este mai mare, în primul an pierderea osoasă ocupând un procent de 25%, intervenind totodată și probleme faciale și funcționale grave.

Cum sunt implanturile dentare plasate în os?

Este nevoie de o echipă de medici dentiști care să evalueze cazul, echipa fiind formată din: Un medic specialist chirurg, un medic specialist parodontolog sau un medic stomatolog generalist cu studii avansate în chirurgia implantară, medicul anestezist și, nu în ultimul rând, tehnicianul dentar.

Plasarea implantului dentar este o procedură chirurgicală, unde canalele viitorului implant sunt create cu o precizie maximă în osul maxilar cu ajutorul unui ghid chirurgical, apoi implanturile sunt montate în situsuri, astfel încât acestea să fie în contact intim cu osul. Timpul de fuzionare cu osul este cuprins între 2 - 6 luni, înainte de a avea atașate restaurări coronare pentru a putea finaliza procesul.

Care sunt opțiunile de înlocuire a dinților pierduți cu ajutorul implanturilor?

În situația unui singur dinte înlocuit Imediat dupa implant se poate înlocui dintele cu o coroană dentară sau după perioada de vindecare. Medicul va comanda o coroană dentară care va înlocui dintele pierdut fiind atașată prin cimentarea sau prin înșurubarea sa pe implantul dentar.

În situația înlocuirii multiple: Ca și în cazul înlocuirii unui singur dinte, sunt puse bonturile de vindecare până când vindecarea implanturilor este completă. După vindecare, sunt atașate coroanele permanente care sunt fabricate în laboratorul de tehnică dentară. În etapa finală, puntea va înlocui mai mulți dinți și este cimentată sau înșurubată pe implanturile dentare. Dinții înlocuiți nu trebuie să deranjeze dinții vecini, naturali iar prin procesul de implantare se va opri și resorbția de la nivelul osului.

În situația protezării totale pe implant: Dacă toți dinții inferiori lipsesc, în funcție de tipul de restaurare ales, sunt necesare minim 2 până la 4 implanturi dentare pentru a sprijini viitoarea proteză. În cazul maxilarului superior, dacă toți dinții lipsesc sunt necesare minim 4 implanturi dentare.

Protezele detașabile sunt folosite adeseori pentru a înlocui dinții extrași, a oferi suport scheletului facial precum și a țesuturilor moi de susținere precum buze și obraji. Noua proteză poate avea dispozitive montate pe implanturile dentare de tip clips care sunt fabricate și personalizate pentru a sprijini rezistența suplimentară. Variațiile de design sunt stabilite de medicul dentist în timpul consultației, după analiza amănunțită a suportului osos privind densitatea sa și numărul de implanturi actuale. Un avantaj al protezei mobile pe implanturi îl constituie posibilitatea de igienizare a implanturilor.

Diferența dintre un dinte natural și un dinte pe suport implantar: Dinții naturali și implanturile dentare pot arăta, se pot simți la fel și au aceleași funcții dar sunt foarte diferiți. Cele mai importante diferențe se observă la felul cum sunt atașate în osul alveolar, răspunsul implantului la bolile dentare, întreținerea și reparațiile lor.

Dinții naturali sunt atașați la nivelul osului și sunt înconjurați de ligament parodontal format din fibre de colagen care înconjoară osul de jur împrejur. Implanturile dentare, în schimb, fuzionează cu osul. Dinții naturali sunt predispuși la carii dentare, boli parodontale, tratamente de canal, pe când implanturile dentare sunt din metal și nu suferă degradări în timp. Singura problemă a implanturilor dentare este răspunsul inflamator al biofilmului bacterian din țesuturile înconjurătoare ale implantului, ceea ce duce la dezintegrarea implantului din țesutul osos.

Cum se întrețin implanturile dentar?

Pentru întreținerea implanturilor dentare este recomandată întreținerea unei igiene orale de zi cu zi, inclusiv periajul și folosirea aței dentare pentru a controla placa bacteriană. De asemenea, este recomandată vizita la medicul dentist pentru consultație și igienizarea profesională. Medicul dentist trebuie să monitorizeze implanturile pentru a asigura osteointegrarea lor și funcționalitatea pieselor protetice.